Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Ayus betekent in het Sanskriet ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’. Wat dat betreft richt Ayurveda zich op het gezond door het leven gaan, bijvoorbeeld door met uzelf in balans te komen.

Ayurveda vindt zijn oorsprong in India, maar werd door de eeuwen heen onder andere verspreid over Egypte, Griekenland, Tibet, China, Rome, Japan en Rusland. Het is de vermoedelijk oudste holistische geneeskunst ter wereld. Experts schatten dat de Ayurvedische methode al zo’n 5.000 jaar oud is. De methode is gebaseerd op de mens als persoonlijk individu, met zijn eigen karakter en lichaamsstructuur. In de Ayurveda wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke kruiden, voeding passend bij uw Dosha, leefstijl en lichaamsverzorging.  Het zorgt voor balans in ons lichaam, geest en ziel. Met als hoogste doel  gezondheid bevorderen en behouden.

Ayurveda is gebaseerd op drie bio-energetische krachten (dosha’s) die de basis vormen voor alle levende organismen. Het gaat om:

– Vata, de kracht van beweging

– Pitta, de kracht van transformatie

– Kapha, de kracht van structuur

Ayurveda vormt de leer van de tridosha’s, de krachten die samen sturing geven aan de 5 verschillende elementen waaruit wij zijn opgebouwd. Het gaat om aarde, water, vuur, lucht en ether. We worden allemaal geboren met een unieke combinatie van deze vijf elementen en 3 bio-energetische krachten. Zodra er een verstoring ontstaat in deze balans als het gevolg van de manier van leven krijgen we te maken met klachten of ziekten. We kunnen ons bijvoorbeeld lusteloos gaan voelen of moe worden, waarna we te maken krijgen met ziekten. Een ziekte begint wat dat betreft altijd met een verstoorde balans, Ayurveda helpt om het evenwicht op een natuurlijke wijze te herstellen en te behouden.

Wikipedia

Reacties zijn gesloten.